Investice do stříbra

Stříbro je investice budoucnosti, jeho cena výrazně poroste.

Ke stříbru se poslední dobou upírá pozornost mnoha investorů i zájemců o nové formy spoření. A to dokonce i těch, kteří doposud drahým kovům příliš nefandili. Analytici se dlouhodobě shodují, že cena stříbra poroste a je jednou z nejslibnějších investic.

V posledních měsících zažívá poptávka po stříbru velký vzestup. Důvodů, proč se investoři obracejí ke stříbru právě teď, je celá řada. Kromě příznivé, dlouhodobě podhodnocené ceny, jsou to především záporné úroky v ekonomice, které nedovolují zhodnocení běžným finančním aktivům.

Důvodem je i nejistota ohledně dalšího vývoje světové ekonomiky. Nejnovější vlna zájmu po stříbře se zvedla po hlasování Velké Británie o odchodu z Evropské unie. Díky tomu se stříbro zařadilo mezi nejvýkonnější investice tohoto roku. Stříbro je přitom v průmyslu druhou nejpoužívanější komoditou vůbec.

Stříbro je podhodnocené

Cena stříbra se uvádí za gram, ale obchoduje se i v trojských uncích. Aktuální cena stříbra za gram je zhruba 12 korun. Od roku 2001 jeho cena na světových trzích strmě roste. V roce 2001 stálo stříbro pouhé čtyři dolary za unci, dnešní cena se pohybuje okolo 17 dolarů za unci. Za pouhých 13 let stříbro, měřeno dolarem, navýšilo hodnotu přibližně pětkrát. Díky tomu je jednou z nejatraktivnějších komodit.

Historický poměr cen zlata a stříbra je přibližně 15 ku 1. Dnes se ale poměry cen prudce rozešly a stříbro je i po letošním růstu téměř 70krát levnější než zlato, přestože vytěženého a dostupného stříbra je několikrát méně než zlata. Stříbro je tak jednou z nejpodhodnocenějších komodit.

Příznivá cena stříbra vloni povzbudila zájem dlouhodobých investorů....

Příznivá cena vloni povzbudila zájem dlouhodobých investorů. Celosvětová poptávka po stříbře stoupla o tři procenta na rekordních 1,17 miliardy trojských uncí. Loňský rok také znamenal rekordní zájem o stříbrné mince a slitky. Mince ze stříbra jsou populární, byť více než jako platidlo slouží jako nástroj k investování a diverzifikaci majetku. Obchodníci loni prodali 292,3 milionu uncí investičního stříbra, což znamená oproti roku 2014 nárůst o 16 procent. Mincovny po celém světě nyní zažívají obrovský nárůst poptávky a začínají pociťovat nedostatek fyzického kovu.

Proč investovat nebo spořit do stříbra?

Stříbro má ohromný investiční potenciál. Na rozdíl od zlata se stříbro spotřebovává v průmyslu a pouze omezeně se recykluje. Za více než čtyři desetiletí průmyslové výroby jsme spotřebovali více než 90 procent zásob stříbra, které lidstvo za svých 6 000 let existence vytěžilo. Dnes je na světě fyzicky dostupných pouze cca 0,56 miliard uncí stříbra, což je pětkrát méně než zlata. Stříbro se tak stává jednou z nejpodhodnocenějších komodit.

Jaká je jeho hodnota?

V zemské kůře je stříbro přibližně 16krát hojnější než zlato. Dnes ale máme pětkrát méně vytěženého a dostupného stříbra než zlata. Mohou za to operace na derivátových trzích, kdy se přes papírový trh stříbra několikasetnásobně navýšila nabídka papírového stříbra oproti stříbru fyzickému. Přitom je ale cena stříbra téměř 70krát nižší než cena zlata. Stříbro se tak stalo jednou z nejpodhodnocenějších investic.

Proč se cena stříbra hýbe více než cena zlata?

Trh se stříbrem je v porovnání s trhem zlata malý, proto má stříbro také větší cenové výkyvy. V porovnání se zlatem má ve stejném období až třikrát větší pohyb cen. Pro srovnání –  zatímco od minim roku 2008 vyrostla cena zlata do svých maxim v roce 2011 o „pouhých“ 180 procent, cena stříbra vzrostla ve stejném období o úctyhodných 480 procent.

Jak vykupovat stříbro?

Výkup stříbra probíhá stejně jako u zlata a ceny kopírují cenu kovu na burze. Je ale třeba pamatovat na to, že stříbro není na rozdíl od zlata osvobozeno od DPH. Pokud tedy kupující není plátcem DPH, při výkupu DPH ztrácí. Je proto důležité dodržet delší investiční horizont, aby kapitálový výnos na stříbře překonal rozdíl mezi nákupní a výkupní cenou včetně DPH.

Na první pohled by se zdálo, že je stříbro kvůli DPH méně atraktivní investicí než zlato. Opak je však pravdou, protože stříbro umí investici zhodnotit i o desítky procent během jednoho nebo dvou měsíců.

Kam stříbro dát?

Stříbro doporučujeme skladovat stejně jako zlato. Vhodné jsou domovní trezory nebo bankovní či nebankovní bezpečnostní schránky. Pořídíte je za několik málo tisíc korun ročně. Je ale dobré mít na paměti, že vzhledem k extrémně nízké ceně stříbra jsou nároky na jeho skladování větší než v případě zlata. Investice do zlata se vzhledem k výkyvům jeho ceny nejvíce vyplatí v horizontu delší tří až pěti let.

Zdroj: https://www.idnes.cz/finance/investovani/ekonom-pavel-ryba-analyza-stribro-investice-cena.A171207_134900_inv_sov

About The Author

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *