Investice do investičního zlata

Vzácné kovy přitahovaly pozornost lidstva od nepaměti. Jako jedny z mála věcí jsou přijímány napříč kulturami a staletími. Zlato jako jeden z těchto vzácných kovů má přesah kulturní, regionální i časový, přečkává staletí a neexistuje v historii doba, kdy zlato nebylo oceňováno. Má i hluboký symbolický význam v celé řadě kultur, naší nevyjímaje. Darováním něčeho hlubokého dává člověk něco víc než jen hodnotu – dává něco co má přesah a dotýká se staletí.

 

Zlato je uchovatel hodnoty

Většina tuzemských domácností dává přednost klasickým investičním nástrojům, jakými jsou stavební spoření nebo penzijní připojištění. Je ale všeobecně známé, že budoucím rizikům se nejlépe vyhnete, pokud své peníze uložíte více způsoby.
Zlaté investiční slitky a mince naši zákazníci nakupují především za těmito účely:

  • uchování hodnoty majetku (ochrana před inflací),
  • diverzifikace portfolia,
  • dlouhodobé zhodnocení vložených prostředků.

 

Vývoj ceny zlata

Červená linka grafu označuje vývoj ceny zlata v posledních deseti letech. V tomto období zlato svou hodnotu více než zčtyřnásobilo.

Investiční horizont by měl u investování do zlatých slitků či mincí přesáhnout alespoň 5 let. Jejich nákup je často chápán jako generační záležitost, případně alternativa ke spoření na důchod. V těchto případech nabývá na významu funkce zlata jako ochrany před znehodnocením peněžních prostředků.

Zlaté slitky a mince jsou osvobozené od DPH

Investiční zlato definuje zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty v §92 takto:

„zlato ve tvaru uzančních slitků zpracovaných v certifikované rafinerii, ve tvaru cihly, s vlastním číslem a s označením výrobce, ryzosti a hmotnosti, o hmotnosti připouštěné na trhy zlata a ryzosti nejméně 995 tisícin“

Investičním zlatem mohou být i mince, jejichž parametry zákon rovněž stanovuje. Ze zákona jsou investiční slitky a mince osvobozené od daně z přidané hodnoty.

Investiční zlaté slitky a mince

Nejoblíbenějšími investičními nástroji jsou zlaté slitky a zlaté mince. Slitky ve tvaru cihel nabízí nejvýhodnější cenu za jeden gram, jsou však stoprocentně závislé na výkyvech ceny zlata na burze. Mince jsou jejich oblíbenou alternativou, dělí se na investiční a pamětní. Především u těch pamětních získáváte navíc sběratelskou hodnotu a nízký náklad, který v případě vyprodání mince, razantně zvyšuje její hodnotu.

Uskladnění zlata

Rozhodli jste se nakoupit investiční zlato a přemýšlíte, kde ho uskladnit? Zlato patří jednoznačně do trezoru. Větší finanční částku v hotovosti také nenecháte ležet doma, ale uložíte ji raději v bance.

 

About The Author

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *